Μια φορά κι ένα καιρό, σε ένα μακρινό δάσος, υπήρχε ένα ξεχασμένο χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφ! Ήταν γεμάτα καλοσύνη!
Αλλά στο ίδιο δάσος ζούσε και ο Δρακουμέλ, ο ταλαντούχος μάγος. Ήταν γεμάτος κακία και έλεγε συνεχώς:
«Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια! Δε γλιτώνετε, μια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε αλίμονό σας! Θα σας πιάσω! Μια μέρα θα βρω το χωριό σας...»
Μέχρι τώρα δε το βρήκε. Αν λοιπόν κάποια μέρα βρεθείτε στο δάσος αυτό, σίγουρα θα ακούσετε τις κραυγές του Δρακουμέλ κι αν είστε καλά παιδάκια, δεν αποκλείετε να συναντήσετε και τα Στρουμφάκια!
Ήταν Τετάρτη, 2 Μαΐου 1984 όταν με αυτά τα λόγια και με τη φωνή της Χαράς Τσακίρη τα Ελληνόπουλα γνώρισαν για πρώτη φορά τα συμπαθέστατα Στρουμφάκια, μέσα από τη τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ.
Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, αλλά τα μικρά γαλάζια πλασματάκια εξακολουθούν να ζουν στις καρδιές όλων μας... μικρών και μεγάλων!
Τα Στρουμφάκια (γαλλικά: Les Schtroumpfs, αγγλικά: The Smurfs) είναι μια φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα τα οποία ζουν στο στρουμφοχωριό μέσα στο δάσος. Είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πιερ Καλιφόρντ, γνωστότερο ως Πεγιό (Peyo) ο οποίος παρουσίασε τα μικρά γαλάζια πλάσματα του δάσους στις 23 Οκτωβρίου 1958, σε μια λωρίδα στο περιοδικό κόμικ «Σπιρού (Le Journal de Spirou)». Μέχρι τον επόμενο χρόνο, τα Στρουμφάκια είχαν τη δική τους σειρά στο περιοδικό.
Η πρώτη εμφάνιση των Στρουμφ
Πολύ σύντομα τα Στρουμφάκια κυκλοφόρησαν σε παιχνίδια και κούκλες. Ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει η ιστορία για το πως έκαναν την εμφάνιση τους στην αμερικανική τηλεόραση. Ένα κοριτσάκι, που το όνομα της ήταν Μελίσσα Σίλβερμαν, σε διακοπές που ήταν με την οικογένεια της στο Κολοράντο, ζήτησε από τον πατέρα της - Φρεντ - να της αγοράσει μια κούκλα Στρουμφ. Εκείνη την εποχή, ο Φρεντ Σίλβερμαν ήταν πρόεδρος του NBC. Αυτό το γεγονός ήταν και η αφορμή που σύντομα το NBC αγόρασε τα δικαιώματα των Στρουμφ για να γίνουν εκπομπή.
Η Hanna-Barbera (Φλίντστοουνς, Τζέτσονς, Σκούμπι-Ντου) ανέλαβε τη δημιουργία της σειράς. Τα Στρουμφάκια έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση το 1981. Η υψηλή ποιότητα της σειράς φάνηκε από την αρχή με το ευχάριστο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation. Αποδεικνύοντας ότι η σειρά άξιζε την αναγνώριση, τα Στρουμφάκια κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταγλωττιστήκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια!
Η ΣΤΡΟΥΜΦΟΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ
Η λέξη «Schtroumpf» προφέρεται όπως η γερμανική λέξη «Strumpf» που σημαίνει «κάλτσα». Ωστόσο άλλη ήταν η αφορμή που ενέπνευσε τον Πεγιό... Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που είχε ο Πεγιό με τον συνάδελφο και φίλο του Αντρέ Φρανκέν προσπάθησε να ζητήσει να του περάσει το αλάτι. Για κάποιο λόγο, δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς να πει την λέξη «sel (αλάτι)». Δεν ήταν ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, ούτε ότι έπασχε από κάποιο είδος νευρολογικής διαταραχής. Κοινώς μιλώντας, ο Πεγιό είχε κενό, και πρόφερε μια φαινομενικά ανόητη πρόταση: «Πέρασε μου... το στρουμφ (le schtroumpf)». Ο Φρανκέν, βρήκε την ευκαιρία να τον κοροϊδεύει και απάντησε: «Ορίστε το στρουμφ, όταν τελειώσεις με το στρούμφισμα, στρούμφισέ το πίσω». Οι δύο τους ήταν σε διακοπές σε κάποια ακτή του Βελγίου, έτσι βρήκαν ένα τρόπο να γελάνε με το νέο παιχνίδι και συνέχισαν να στρουμφίζουν για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.
Η αρχική μορφή των Στρουμφ
ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα Στρουμφάκια ήταν τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, που κατέκτησαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του '80, μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι 4 πρώτοι μόνο κύκλοι της σειράς. Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το MEGA πρόβαλε τα Στρουμφάκια σε επανάληψη, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με φωνές άλλες από αυτές της μεταγλώττισης της ΕΡΤ. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα Στρουμφάκια προβλήθηκαν πολλάκις σε επανάληψη τόσο από την δημοσία τηλεόραση, όσο και από ιδιωτικούς σταθμούς, όπως το JUNIOR'S TV και το STAR που πρόβαλε και τους 9 κύκλους της σειράς.
Για πολλούς, η μεταγλώττιση που έγινε για την ΕΡΤ είναι η καλύτερη από όσες έγιναν μέχρι σήμερα και γι' αυτό αξίζει να γίνει μια αναφορά στους ηθοποιούς που δάνεισαν τις φωνές τους:
Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης κ.ά.), Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος κ.ά.), Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Γιώργος Φραντζεσκάκης, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια), Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ/αφηγήτρια), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης), Γιάννης Ευδαίμων, Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα), Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμουλής, Έλντα Πανοπούλου (Μάτζικα) κλπ.
ΟΙ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπαμπαστρούμφ στο επεισόδιο του πρώτου κύκλου με τίτλο «The Hundredth Smurf», τα Στρουμφάκια είναι 100 στο σύνολο. Τα περισσότερα Στρουμφάκια διακρίνονται μόνο από την προσωπικότητά ή το επάγγελμα τους. Οι λίγες εξαιρέσεις αποτελούν τους πιο ευδιάκριτους χαρακτήρες της σειράς:
Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf)
Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα Στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα Στρουμφάκια. Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος.
Στρουμφίτα (Smurfette)
Η Στρουμφίτα είναι το μόνο θηλυκό Στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά.
Σπιρτούλης (Brainy Smurf) Ένας παντογνώστης που όλο και προσπαθεί να βοηθάει τον Μπαμπαστρούμφ, αλλά ελάχιστες φορές τα καταφέρνει. Διαβάζει συνέχεια αποσπάσματα από διάφορα βιβλία, αλλά και με αυτό προκαλεί μπελάδες.
Προκόπης (Hefty Smurf) Ξεχωρίζει από το τατουάζ με την καρδιά που έχει στο μπράτσο του. Είναι πάντα σε φόρμα, αφού ασχολείται σχεδόν με όλα τα σπορ! Αν υπάρχει κάποια δυσκολία μπορείς πάντα να βασιστείς σ' αυτόν. Αν και είναι λίγο άξεστος, πάντα θα έχει τη διάθεση να δώσει ένα χεράκι βοηθείας.
Ξεφτέρης (Handy Smurf) Ο Ξεφτέρης είναι ο μηχανικός του χωριού. Είναι το Στρουμφάκι που μπορεί να κάνει τα πάντα στο χωριό. Όχι μόνο μπορεί να διορθώσει τα πάντα, αλλά μπορεί και να σκαρφιστεί δεκάδες διαφορετικές χρήσιμες εφευρέσεις. Ένα ρομπότ, ένα μικρό τρένο, ακόμα και ένα αεροπλάνο! Καθώς είναι πάντα απασχολημένος, θα τον βρείτε με την μπλε φόρμα του κι ένα μολύβι στο αφτί του.
Χαχανούλης (Jokey Smurf) Το αστείο Στρουμφάκι, που του αρέσει να πειράζει τους φίλους του κάνοντάς τους πλάκες όλη την ώρα. Σπαταλά όλο του το χρόνο ετοιμάζοντας σκανταλιές και δωράκια που ανατινάζονται όταν τα ανοίγεις.
Γκρινιάρης (Grouchy Smurf) Είναι το μοναδικό Στρουμφάκι που γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στα υπόλοιπα Στρουμφάκια, στο ίδιο αλλά και στο υπόλοιπο στρουμφοχωριό.
Χουζούρης (Lazy Smurf) Θα το χαρακτηρίζαμε ως το πιο τεμπέλικο Στρουμφάκι. Νυστάζει συνεχώς και βαριέται να κάνει το οτιδήποτε
Μάγειρας (Chef Smurf) Ένας εξαιρετικός ζαχαροπλάστης. Αρέσκεται στο να φτιάχνει κάθε είδους λιχουδιές και να τις μοιράζει στο στρουμφοχωριό.
Λιχούδης (Greedy Smurf) Είναι το πιο φαγανό Στρουμφάκι. Καταβροχθίζει γλυκά, στρουμφόμουρα, πίτες και άλλες λιχουδιές αμέσως και όπου τις βρει, κάνει επιδρομές στην κουζίνα του Μάγειρα και αφανίζει ότι υπάρχει εκεί.
Ένα συχνό λάθος που γίνεται τόσο από τους οπαδούς των Στρουμφ όσο και από τους μεταγλωττιστές είναι ότι συγχέουν τον Λιχούδη με τον Μάγειρα. Στην πραγματικότητα όμως τα 2 Στρουμφάκια έχουν το καθένα την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.
Σκουντούφλης (Clumsy Smurf) Είναι ο απρόσεχτος του στρουμφοχωριού. Σκοντάφτει συνέχεια πάνω σε πράγματα, προκαλεί καταστροφές και σύγχυση στα άλλα Στρουμφάκια.
Μελένιος (Vanity Smurf) Είναι το Στρουμφάκι με τη πιο πολύ αυτοπεποίθηση. Κοιτάζεται συνεχώς στο καθρέφτη και περιποιείται ίσως σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό του.
Ντορεμί (Harmony Smurf) Είναι ο ατάλαντος καλλιτέχνης του χωριού. Οι ήχοι που καταφέρνει και βγάζει από την τρομπέτα του είναι πραγματικά φάλτσοι και εις βάρος των αφτιών των άλλων Στρουμφ.
Μπιμπίκος (Poet Smurf) Γυρνάει όλη μέρα στο χωριό και στο δάσος με μια πένα στο ένα χέρι κι ένα χαρτί στο άλλο, ψάχνοντας για έμπνευση. Όλη τη μέρα προσπαθεί να βρει ρίμες με το μυαλό του στα σύννεφα. Η Στρουμφίτα είναι γι' αυτόν η κυριότερη πηγή έμπνευσης.
Μπιζέλης (Farmer Smurf) Αναγνωρίζεται εύκολα από το αχυρένιο καπέλο και τα πράσινα ρούχα του. Γενικά δεν συμμετέχει πολύ στη ζωή του χωριού και προτιμάει να ασχολείται με τα φυτά και τα λαχανικά του.
Μουσούδης (Tracker Smurf) Είναι ένα Στρουμφ με ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης που του επιτρέπει να εντοπίζει διάφορα πράγματα, όπως στρουμφόμουρα, ανθρώπους, τα άλλα Στρουμφάκια και ουσιαστικά οτιδήποτε άλλο. Αναγνωρίζεται από ένα κόκκινο φτερό που φοράει στο καπέλο του.
Λουλούκος (Painter Smurf) Είναι ο καλλιτέχνης του χωριού. Μιλάει με γαλλική προφορά και περιφέρεται κρατώντας ένα πινέλο και μια παλέτα με χρώματα.
Μουτζούρης (Sloppy Smurf) Ένα βρώμικο Στρουμφάκι που ενδιαφέρεται για τη συλλογή παντός είδους δύσοσμων αντικειμένων. Εύκολα αναγνωρίζεται από τα κουρελιασμένα ρούχα.
Ράφτης (Tailor Smurf) Σχεδιάζει, ράβει και επισκευάζει τα ρούχα όλων των Στρουμφ. Διακριτικό του οι καρφίτσες στο καπέλο του και η μεζούρα που κρέμεται γύρω από το λαιμό του.
Γενναίος (Gutsy Smurf) Πρωτοεμφανίστηκε για τις ανάγκες της κινηματογραφικής μεταφοράς των Στρουμφ. Χαρακτηριστικά του είναι οι φαβορίτες, το κιλτ και η σκωτσέζικη προφορά του. Αυτοχαρακτηρίζεται ως το δυνατότερο και ανδρειότερο Στρουμφάκι.
Αφηγητής (Narrator Smurf) Άλλος ένας χαρακτήρας που τον πρωτογνωρίσαμε μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς. Όπως υποδηλώνει το όνομά του είναι ο αφηγητής της ιστορίας και συνηθίζει να περιγράφει τα τεκταινόμενα, απευθυνόμενος σχεδόν πάντα στο κοινό. Διακρίνεται από τα γυαλιά, το πουλόβερ και το σακάκι που φοράει.
Δόκτωρ Στρουμφ (Doctor Smurf) Ο γιατρός του χωριού έχει μια πολύ επιφανειακή γνώση της ιατρικής και τις περισσότερες φορές καταφεύγει σε φυσικές θεραπείες με εκχυλίσματα, ελιξίρια, βότανα κλπ. Ο ίδιος είναι πολύ περήφανος για το λειτούργημα που επιτελεί, αν και δε φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κουρέας (Barber Smurf) Είναι ο κομμωτής του χωριού και έχει μάλλον περιορισμένο αριθμό πελατών... Ο Μπαμπαστρούμφ, ο Παππούς και η Γιαγιά Στρουμφ, η Στρουμφίτα και η Κοτσιδούλα είναι τα μόνα Στρουμφάκια με κόμη και κατά συνέπεια οι μοναδικοί του πελάτες.
Ρεπόρτερ (Reporter Smurf) Είναι ο δημοσιογράφος του χωριού. Του αρέσει να γράφει συγκλονιστικά άρθρα για την εφημερίδα του και έχει την τάση να ψάχνει για αμφιλεγόμενες ειδήσεις, που τελικά προξενούν προβλήματα.
Κοιμήσης (Dreamy Smurf) Το ονειροπόλο Στρουμφάκι, φαντασιώνεται ότι μπλέκει σε περιπέτειες και ταξιδεύει σε μέρη που κανένα Στρουμφάκι δεν έχει πάει ποτέ στο παρελθόν.
Άγριος (Wild Smurf) Όταν ήταν μωρό χάθηκε στο δάσος και για πολλά χρόνια ανατράφηκε από μια οικογένεια σκίουρων. Έχει ένα φύλλο τυλιγμένο στο κεφάλι του και μιλάει ως επί το πλείστον σκιουρίστικα.
Παππούς Στρουμφ (Grandpa Smurf) Ο Παππούς Στρουμφ ήταν Μπαμπαστρούμφ όταν ο τωρινός Μπαμπαστρούμφ ήταν ακόμα ένα μικρό Στρουμφάκι. Για 500 χρόνια γύριζε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας το πιο αγνό από τα τέσσερα αρχέγονα στοιχεία.
Γιαγιά Στρουμφ (Nanny Smurf) Η Γιαγιά Στρουμφ φυλακίστηκε σε ένα στοιχειωμένο σπίτι για 500 χρόνια, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τον Παππού Στρουμφ στο ταξίδι του.
Μωρό-Στρουμφ (Baby Smurf) Ένα βράδυ, κι ενώ το φεγγάρι ήταν μπλε, ένας πελαργός έφερε το Μωρό-Στρουμφ στο χωριό. Κανένας δεν ξέρει από που προήλθε αλλά υιοθετήθηκε αμέσως απ' όλο το χωριό Άλλαξε τις ήσυχες ζωές τους, αλλά κανείς δεν παραπονιέται γι΄αυτό (ή σχεδόν κανείς). Όλοι το αγαπάνε παρόλες τις σκανταλιές του!
ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΟΜΙΚΡΑ
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ
Άτσαλος (Slouchy), Κοτσιδούλα (Sassette), Νατ (Nat), Ξύπνιος (Snappy) Τα τρία αρσενικά Στρουμφομικρά αρχικά ήταν ενήλικά Στρουμφάκια, όταν εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας στο ρολόι του Πατέρα-Χρόνου μεταμορφώθηκαν και επέστρεψαν πίσω στη παιδική τους ηλικία. Η Κοτσιδούλα δημιουργήθηκε από την ίδια μαγική φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο Δρακουμέλ για να φτιάξει τη Στρουμφίτα.
Ο Άτσαλος είναι το μικρότερο από τα Στρουμφομικρά, φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και είναι πάντα χαλαρός.
Η Κοτσιδούλα φοράει μια ροζ φόρμα και έχει κόκκινα κοτσιδάκια στα μαλλιά. Είναι το εξυπνότερο και πιο αισθηματικό από τα τέσσερα Στρουμφομικρά. Είναι αγοροκόριτσο και η Στρουμφίτα τη νιώθει σαν τη μικρή της αδελφή.
Ο Νατ φοράει μια καφέ φόρμα και ένα ψάθινο καπέλο. Αγαπάει πολύ τα ζώα και τη φύση και είναι ο «εκ των πραγμάτων» ηγέτης των Στρουμφομικρών. Ολόκληρο το όνομά του είναι Νάτουραλ.
Ο Ξύπνιος φοράει ένα κίτρινο μπλουζάκι με ένα σύννεφο βροντής ζωγραφισμένο πάνω. Είναι εξαιρετικά ευερέθιστος και αυτοαποκαλείται «αρχηγός των Στρουμφομικρών».
ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ
Κουρδιστό Στρουμφάκι (Clockwork Smurf) Κατασκευάστηκε από τον Ξεφτέρη για να βοηθάει τα Στρουμφάκια στις καθημερινές τους ασχολίες. Όμως έπειτα από κάποια δυσλειτουργία ο Ξεφτέρης αναγκάστηκε να τον απενεργοποιήσει μέχρι να μπορέσει να τον επισκευάσει. Τελικά το Κουρδιστό Στρουμφάκι επανήλθε μυστηριωδώς στη ζωή έχοντας επίγνωση του εαυτού του και έκτοτε έγινε μόνιμο μέλος της στρουμφο-οικογένειας.
Κουρδιστή Στρουμφίτα (Clockwork Smurfette) Δημιουργήθηκε από τον Ξεφτέρη και αμέσως τον ερωτεύτηκε σφόδρα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων στο χωριό. Τελικά αγάπησε το Κουρδιστό Στρουμφάκι και έγινε σύντροφος του στη ζωή.
Ακολούθως παρατίθεται μια λίστα με τα υπόλοιπα Στρουμφάκια του χωριού:
Ηθοποιός (Actor Smurf), Αρχιτέκτονας (Architect Smurf), Φούρναρης (Baker Smurf), Ξυλουργός (Carpenter Smurf), Μεταλλωρύχος (Miner Smurf), Εμβαλωματής (Cobbler Smurf), Ταχυδρόμος (Postman Smurf), Οδοντίατρος (Dentist Smurf), Τυμπανιστής (Drummer Smurf), Συντάκτης (Editor Smurf), Φοβητσιάρης (Panicky Smurf), Φευγάτος (Clueless Smurf), Σιδηρουργός (Blacksmith Smurf), Μυλωνάς (Miller Smurf), Νοσοκόμος (Nurse Smurf), Αγγειοπλάστης (Potter Smurf), Παλαιοντολόγος (Paleontologist Smurf), Γλύπτης (Sculptor Smurf), Καπνοδοχοκαθαριστής (Sweepy Smurf), Ξυλοκόπος (Lumberjack Smurf), Τυχερούλης (Lucky Smurf), Ψευτούλης (Liar Smurf), Ισορροπιστής (Equilibrist Smurf), Ψαράς (Fisher Smurf), Μετεωρολόγος (Weather Smurf), Γελωτοποιός (Jester Smurf), Κυνηγός (Hunter Smurf), Ζουζούνης (Nosey Smurf), Κλαψιάρης (Weepy Smurf), Σκληρός (Tuffy Smurf), Συναχωμένος (Sneezy Smurf), Αδύναμος (Weakling Smurf), Ταξιδευτής (Traveler Smurf), Πυροσβέστης (Fireman Smurf), Οικονομολόγος (Finance Smurf), Εξερευνητής (Explorer Smurf), Μάρκο Στρούμφο/Θαλασσοπόρος (Marco Smurfo/Mariner Smurf), Ερωτευμένος (Enamored Smurf), Φιλάσθενος (Sickly Smurf), Αθλητικός (Sporty Smurf), Παλαβούτσικος (Flighty Smurf), Φακίρης (Fakir Smurf), Γλεντζές (Reveler Smurf), Τρελιάρης (Crazy Smurf) Μάνγκο (Mango Smurf), Καταφατικός (Pushover Smurf), Επιδεικτικός (Showoff Smurf), Κανένας (Nobody Smurf), Καουμπόι (Wooly Smurf), Ιπτάμενος (Flying Smurf), Σ.Μ.Ε.Α.: Στρουμφ Με Ειδικές Ανάγκες (Disabled Smurf), Αλχημιστής (Alchemist Smurf), Βασιλιάς (King Smurf), Πλοηγός (Navigator Smurf), Καλοκακούλης (Passive-Aggressive Smurf), Κοινωνικός (Social Smurf), Απαλούλης (Smooth Smurf), Παρτυτιάρης (Party Planner Smurf), Γλυκούλης (Complimentary Smurf), Καχύποπτος (Suspicious Smurf), Χάκους (Hackus Smurf), Βέξι (Vexy Smurf), Εκατοστό Στρουμφ (Reflection Smurf/Hundredth) κ.ά.
ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΟΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το στρουμφοχωριό έχει τα κατοικίδια του. Δυο είναι εκείνα που ξεχώρισαν και απέκτησαν σταθερή θέση στη σειρά και στις καρδιές μας.
Κουτάβι (Puppy) Πρόκειται για ένα κουτάβι με ηλικία πάνω από χίλια έτη. Μένει πάντα νέο χάρη στο μαγικό μενταγιόν που φοράει στο κολάρο του. Κανείς δε γνωρίζει τι περιέχει το μενταγιόν, αλλά ονομάζεται «το κλειδί για κάθε μαγικό». Είναι ο καλύτερος φίλος του Μωρού-Στρουμφ και των Στρουμφομικρών.
Σμουγκλ (Smoogle) Ο Σμουγκλ είναι ένα ροζ μαρσιποφόρο πλάσμα που παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με ένα κουνέλι. Ήταν φυλακισμένο στο στοιχειωμένο σπίτι μαζί με τη Γιαγιά Στρουμφ και δραπέτευσε μαζί της όταν την έσωσαν ο Παππούς και τα άλλα Στρουμφάκια. Από τότε προσκολλήθηκε πάνω της και δεν την εγκατέλειψε ποτέ.
Ο ΣΤΡΟΥΜΦΟΚΑΚΟΣ ΜΑΓΟΣ & Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ
Κατά καιρούς τα Στρουμφάκια έχουν έλθει αντιμέτωπα με πλήθος κακών χαρακτήρων (κυρίως μάγων και μαγισσών), αλλά ανάμεσα τους ένας μόνο ξεχωρίζει.
Δρακουμέλ και Ψιψινέλ (Gargamel & Azrael) Η ηρεμία και η χαρωπή διάθεση των Στρουμφ ταράζεται από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο μάγος Δρακουμέλ, τον οποίο σε ολόκληρη τη σειρά τον χαρακτηρίζει η αποστροφή που νιώθει για τα μικροσκοπικά πλασματάκια. Ο μαυροφορεμένος μάγος μαζί με την κακιά γάτα του, Ψιψινέλ, κάνει ατελείωτες προσπάθειες να πιάσει τα Στρουμφάκια, για να τα βάλει στη χύτρα του, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Αυτή η επιθυμία του για το χρυσό μετά τον 2ο-3ο κύκλο της σειράς ως δια μαγείας εξαφανίστηκε και απλώς μετά ήθελε να τα φάει.
Σκράπας (Scruple) Ένας μαθητευόμενος μάγος που προκάλεσε τόσα προβλήματα στους καθηγητές του στη σχολή μαγείας, ώστε τον έστειλαν στον θείο του Δρακουμέλ για να τον εκπαιδεύσει.
ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
Με την αφήγηση της Χαράς Τσακίρη και τη ρετρό μεταγλώττιση της ΕΡΤ...
...με τη μεταγενέστερη μεταγλώττιση της ΠΑΡΒΙΔΙΑ...
...με τη νεότερη μεταγλώττιση του STAR...
...και με ένα εναλλακτικό μουσικό θέμα!
ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ
Η τεράστια επιτυχία της σειράς και η διαχρονικότητα της οδήγησαν στη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη μέσα από κινηματογραφικές ταινίες.
Τα Στρουμφάκια (2011)
Ο κακός μάγος Δρακουμέλ και η γάτα του Ψιψινέλ, ανακαλύπτουν το χωριό που κατοικούν τα Στρουμφάκια και τα κυνηγάνε μέσα στο δάσος. Τα Στρουμφάκια σκορπίζονται και ο Σκουντούφλης περιπλανιέται μέσα στην απαγορευμένη σπηλιά και κάποια Στρουμφάκια τον ακολουθούν. Ο Μπαμπαστρούμφ τους είχε προειδοποιήσει να μην πάνε ποτέ στην σπηλιά και παράλληλα με την πανσέληνο που υπήρχε εκείνη τη νύχτα μια μαγική πύλη ανοίγει και μεταφέρονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Τα Στρουμφάκια βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στο χωριό τους πριν τους βρει ο Δρακουμέλ...
Τα Στρουμφάκια 2 (2013)
Ο Δρακουμέλ, ο οποίος γνωρίζει επιτυχία στο Παρίσι ως μάγος-σόουμαν, απάγει τη Στρουμφίτα και προσπαθεί να της κλέψει το πολύτιμο ξόρκι των Στρουμφ. Έτσι ο Μπαμπαστρούμφ, ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης και ο Μελένιος ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Γουίνσλοου και ταξιδεύουν μέχρι την Πόλη του Φωτός για να τον σταματήσουν...
The Smurfs: A Christmas Carol (2011)
The Smurfs Christmas Carol - 2011 - Trailer
Smurfs: The Lost Village (2017)
Smurfs: The Lost Village (2017) Official Trailer
Και στα Ελληνικά
Ακούγονται οι φωνές των:
Μπαμπαστρούμφ: Κώστας Δαρλάσης
Σκουντούφλης: Αλκίνοος Αλμπάνης
Πάτρικ: Χρήστος Θάνος
Στρουμφίτα: Σίσσυ Χρηστίδου
Γενναίος: Χάρης Γρηγορόπουλος
Σπιρτούλης: Φοίβος Ριμένας
Γκρινιάρης: Πέτρος Δαμουλής
Αφηγητής: Φώτης Πετρίδης
Δρακουμέλ: Ηλίας Ζερβός
Γκρέις: Ινώ Στεφανή
Οντίλ: Μαρία Ζερβού
Μελένιος: Αντώνης Πάλης
Βίκτωρ: Ντίνος Σούτης (Στρουμφάκια 2)
Μπλε: Αρσένιος Χαλκιόπουλος (Στρουμφάκια 2)
Βέξι: Ντορέττα Παπαδημητρίου (Στρουμφάκια 2)
Χάκους: Τηλέμαχος Κρεβάικας (Στρουμφάκια 2)
Λουλούκος: Δημήτρης Παπαδάτος
Μπιζέλης: Βασίλης Μήλιος
Λιχούδης: Άγγελος Λιάγκος
Ξεφτέρης: Δημήτρης Παπαδάτος
Προκόπης: Δημήτρης Παπαδάτος
Χαχανούλης: Δημήτρης Μαριζάς
Πηγή: https://www.greektoons.org/
Αλλά στο ίδιο δάσος ζούσε και ο Δρακουμέλ, ο ταλαντούχος μάγος. Ήταν γεμάτος κακία και έλεγε συνεχώς:
«Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια! Δε γλιτώνετε, μια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε αλίμονό σας! Θα σας πιάσω! Μια μέρα θα βρω το χωριό σας...»
Μέχρι τώρα δε το βρήκε. Αν λοιπόν κάποια μέρα βρεθείτε στο δάσος αυτό, σίγουρα θα ακούσετε τις κραυγές του Δρακουμέλ κι αν είστε καλά παιδάκια, δεν αποκλείετε να συναντήσετε και τα Στρουμφάκια!
Ήταν Τετάρτη, 2 Μαΐου 1984 όταν με αυτά τα λόγια και με τη φωνή της Χαράς Τσακίρη τα Ελληνόπουλα γνώρισαν για πρώτη φορά τα συμπαθέστατα Στρουμφάκια, μέσα από τη τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ.
Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, αλλά τα μικρά γαλάζια πλασματάκια εξακολουθούν να ζουν στις καρδιές όλων μας... μικρών και μεγάλων!
Τα Στρουμφάκια (γαλλικά: Les Schtroumpfs, αγγλικά: The Smurfs) είναι μια φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα τα οποία ζουν στο στρουμφοχωριό μέσα στο δάσος. Είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πιερ Καλιφόρντ, γνωστότερο ως Πεγιό (Peyo) ο οποίος παρουσίασε τα μικρά γαλάζια πλάσματα του δάσους στις 23 Οκτωβρίου 1958, σε μια λωρίδα στο περιοδικό κόμικ «Σπιρού (Le Journal de Spirou)». Μέχρι τον επόμενο χρόνο, τα Στρουμφάκια είχαν τη δική τους σειρά στο περιοδικό.
Πολύ σύντομα τα Στρουμφάκια κυκλοφόρησαν σε παιχνίδια και κούκλες. Ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει η ιστορία για το πως έκαναν την εμφάνιση τους στην αμερικανική τηλεόραση. Ένα κοριτσάκι, που το όνομα της ήταν Μελίσσα Σίλβερμαν, σε διακοπές που ήταν με την οικογένεια της στο Κολοράντο, ζήτησε από τον πατέρα της - Φρεντ - να της αγοράσει μια κούκλα Στρουμφ. Εκείνη την εποχή, ο Φρεντ Σίλβερμαν ήταν πρόεδρος του NBC. Αυτό το γεγονός ήταν και η αφορμή που σύντομα το NBC αγόρασε τα δικαιώματα των Στρουμφ για να γίνουν εκπομπή.
Η Hanna-Barbera (Φλίντστοουνς, Τζέτσονς, Σκούμπι-Ντου) ανέλαβε τη δημιουργία της σειράς. Τα Στρουμφάκια έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση το 1981. Η υψηλή ποιότητα της σειράς φάνηκε από την αρχή με το ευχάριστο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation. Αποδεικνύοντας ότι η σειρά άξιζε την αναγνώριση, τα Στρουμφάκια κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταγλωττιστήκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια!
Η λέξη «Schtroumpf» προφέρεται όπως η γερμανική λέξη «Strumpf» που σημαίνει «κάλτσα». Ωστόσο άλλη ήταν η αφορμή που ενέπνευσε τον Πεγιό... Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που είχε ο Πεγιό με τον συνάδελφο και φίλο του Αντρέ Φρανκέν προσπάθησε να ζητήσει να του περάσει το αλάτι. Για κάποιο λόγο, δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς να πει την λέξη «sel (αλάτι)». Δεν ήταν ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, ούτε ότι έπασχε από κάποιο είδος νευρολογικής διαταραχής. Κοινώς μιλώντας, ο Πεγιό είχε κενό, και πρόφερε μια φαινομενικά ανόητη πρόταση: «Πέρασε μου... το στρουμφ (le schtroumpf)». Ο Φρανκέν, βρήκε την ευκαιρία να τον κοροϊδεύει και απάντησε: «Ορίστε το στρουμφ, όταν τελειώσεις με το στρούμφισμα, στρούμφισέ το πίσω». Οι δύο τους ήταν σε διακοπές σε κάποια ακτή του Βελγίου, έτσι βρήκαν ένα τρόπο να γελάνε με το νέο παιχνίδι και συνέχισαν να στρουμφίζουν για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.
ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα Στρουμφάκια ήταν τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, που κατέκτησαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του '80, μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι 4 πρώτοι μόνο κύκλοι της σειράς. Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το MEGA πρόβαλε τα Στρουμφάκια σε επανάληψη, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με φωνές άλλες από αυτές της μεταγλώττισης της ΕΡΤ. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα Στρουμφάκια προβλήθηκαν πολλάκις σε επανάληψη τόσο από την δημοσία τηλεόραση, όσο και από ιδιωτικούς σταθμούς, όπως το JUNIOR'S TV και το STAR που πρόβαλε και τους 9 κύκλους της σειράς.
Για πολλούς, η μεταγλώττιση που έγινε για την ΕΡΤ είναι η καλύτερη από όσες έγιναν μέχρι σήμερα και γι' αυτό αξίζει να γίνει μια αναφορά στους ηθοποιούς που δάνεισαν τις φωνές τους:
Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης κ.ά.), Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος κ.ά.), Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Γιώργος Φραντζεσκάκης, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια), Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ/αφηγήτρια), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης), Γιάννης Ευδαίμων, Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα), Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμουλής, Έλντα Πανοπούλου (Μάτζικα) κλπ.
ΟΙ ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπαμπαστρούμφ στο επεισόδιο του πρώτου κύκλου με τίτλο «The Hundredth Smurf», τα Στρουμφάκια είναι 100 στο σύνολο. Τα περισσότερα Στρουμφάκια διακρίνονται μόνο από την προσωπικότητά ή το επάγγελμα τους. Οι λίγες εξαιρέσεις αποτελούν τους πιο ευδιάκριτους χαρακτήρες της σειράς:
Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα Στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα Στρουμφάκια. Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος.
Η Στρουμφίτα είναι το μόνο θηλυκό Στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά.
Ένα συχνό λάθος που γίνεται τόσο από τους οπαδούς των Στρουμφ όσο και από τους μεταγλωττιστές είναι ότι συγχέουν τον Λιχούδη με τον Μάγειρα. Στην πραγματικότητα όμως τα 2 Στρουμφάκια έχουν το καθένα την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.
ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΟΜΙΚΡΑ
Άτσαλος (Slouchy), Κοτσιδούλα (Sassette), Νατ (Nat), Ξύπνιος (Snappy)
Ο Άτσαλος είναι το μικρότερο από τα Στρουμφομικρά, φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και είναι πάντα χαλαρός.
Η Κοτσιδούλα φοράει μια ροζ φόρμα και έχει κόκκινα κοτσιδάκια στα μαλλιά. Είναι το εξυπνότερο και πιο αισθηματικό από τα τέσσερα Στρουμφομικρά. Είναι αγοροκόριτσο και η Στρουμφίτα τη νιώθει σαν τη μικρή της αδελφή.
Ο Νατ φοράει μια καφέ φόρμα και ένα ψάθινο καπέλο. Αγαπάει πολύ τα ζώα και τη φύση και είναι ο «εκ των πραγμάτων» ηγέτης των Στρουμφομικρών. Ολόκληρο το όνομά του είναι Νάτουραλ.
Ο Ξύπνιος φοράει ένα κίτρινο μπλουζάκι με ένα σύννεφο βροντής ζωγραφισμένο πάνω. Είναι εξαιρετικά ευερέθιστος και αυτοαποκαλείται «αρχηγός των Στρουμφομικρών».
ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ
Ακολούθως παρατίθεται μια λίστα με τα υπόλοιπα Στρουμφάκια του χωριού:
Ηθοποιός (Actor Smurf), Αρχιτέκτονας (Architect Smurf), Φούρναρης (Baker Smurf), Ξυλουργός (Carpenter Smurf), Μεταλλωρύχος (Miner Smurf), Εμβαλωματής (Cobbler Smurf), Ταχυδρόμος (Postman Smurf), Οδοντίατρος (Dentist Smurf), Τυμπανιστής (Drummer Smurf), Συντάκτης (Editor Smurf), Φοβητσιάρης (Panicky Smurf), Φευγάτος (Clueless Smurf), Σιδηρουργός (Blacksmith Smurf), Μυλωνάς (Miller Smurf), Νοσοκόμος (Nurse Smurf), Αγγειοπλάστης (Potter Smurf), Παλαιοντολόγος (Paleontologist Smurf), Γλύπτης (Sculptor Smurf), Καπνοδοχοκαθαριστής (Sweepy Smurf), Ξυλοκόπος (Lumberjack Smurf), Τυχερούλης (Lucky Smurf), Ψευτούλης (Liar Smurf), Ισορροπιστής (Equilibrist Smurf), Ψαράς (Fisher Smurf), Μετεωρολόγος (Weather Smurf), Γελωτοποιός (Jester Smurf), Κυνηγός (Hunter Smurf), Ζουζούνης (Nosey Smurf), Κλαψιάρης (Weepy Smurf), Σκληρός (Tuffy Smurf), Συναχωμένος (Sneezy Smurf), Αδύναμος (Weakling Smurf), Ταξιδευτής (Traveler Smurf), Πυροσβέστης (Fireman Smurf), Οικονομολόγος (Finance Smurf), Εξερευνητής (Explorer Smurf), Μάρκο Στρούμφο/Θαλασσοπόρος (Marco Smurfo/Mariner Smurf), Ερωτευμένος (Enamored Smurf), Φιλάσθενος (Sickly Smurf), Αθλητικός (Sporty Smurf), Παλαβούτσικος (Flighty Smurf), Φακίρης (Fakir Smurf), Γλεντζές (Reveler Smurf), Τρελιάρης (Crazy Smurf) Μάνγκο (Mango Smurf), Καταφατικός (Pushover Smurf), Επιδεικτικός (Showoff Smurf), Κανένας (Nobody Smurf), Καουμπόι (Wooly Smurf), Ιπτάμενος (Flying Smurf), Σ.Μ.Ε.Α.: Στρουμφ Με Ειδικές Ανάγκες (Disabled Smurf), Αλχημιστής (Alchemist Smurf), Βασιλιάς (King Smurf), Πλοηγός (Navigator Smurf), Καλοκακούλης (Passive-Aggressive Smurf), Κοινωνικός (Social Smurf), Απαλούλης (Smooth Smurf), Παρτυτιάρης (Party Planner Smurf), Γλυκούλης (Complimentary Smurf), Καχύποπτος (Suspicious Smurf), Χάκους (Hackus Smurf), Βέξι (Vexy Smurf), Εκατοστό Στρουμφ (Reflection Smurf/Hundredth) κ.ά.
ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΟΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το στρουμφοχωριό έχει τα κατοικίδια του. Δυο είναι εκείνα που ξεχώρισαν και απέκτησαν σταθερή θέση στη σειρά και στις καρδιές μας.
Ο ΣΤΡΟΥΜΦΟΚΑΚΟΣ ΜΑΓΟΣ & Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ
Κατά καιρούς τα Στρουμφάκια έχουν έλθει αντιμέτωπα με πλήθος κακών χαρακτήρων (κυρίως μάγων και μαγισσών), αλλά ανάμεσα τους ένας μόνο ξεχωρίζει.
ΤΟ ΣΤΡΟΥΜΦΟΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
Με την αφήγηση της Χαράς Τσακίρη και τη ρετρό μεταγλώττιση της ΕΡΤ...
...με τη μεταγενέστερη μεταγλώττιση της ΠΑΡΒΙΔΙΑ...
...με τη νεότερη μεταγλώττιση του STAR...
...και με ένα εναλλακτικό μουσικό θέμα!
Η τεράστια επιτυχία της σειράς και η διαχρονικότητα της οδήγησαν στη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη μέσα από κινηματογραφικές ταινίες.
Τα Στρουμφάκια (2011)
Ο κακός μάγος Δρακουμέλ και η γάτα του Ψιψινέλ, ανακαλύπτουν το χωριό που κατοικούν τα Στρουμφάκια και τα κυνηγάνε μέσα στο δάσος. Τα Στρουμφάκια σκορπίζονται και ο Σκουντούφλης περιπλανιέται μέσα στην απαγορευμένη σπηλιά και κάποια Στρουμφάκια τον ακολουθούν. Ο Μπαμπαστρούμφ τους είχε προειδοποιήσει να μην πάνε ποτέ στην σπηλιά και παράλληλα με την πανσέληνο που υπήρχε εκείνη τη νύχτα μια μαγική πύλη ανοίγει και μεταφέρονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Τα Στρουμφάκια βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στο χωριό τους πριν τους βρει ο Δρακουμέλ...
Τα Στρουμφάκια 2 (2013)
Ο Δρακουμέλ, ο οποίος γνωρίζει επιτυχία στο Παρίσι ως μάγος-σόουμαν, απάγει τη Στρουμφίτα και προσπαθεί να της κλέψει το πολύτιμο ξόρκι των Στρουμφ. Έτσι ο Μπαμπαστρούμφ, ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης και ο Μελένιος ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Γουίνσλοου και ταξιδεύουν μέχρι την Πόλη του Φωτός για να τον σταματήσουν...
Smurfs: The Lost Village (2017)
Και στα Ελληνικά
Ακούγονται οι φωνές των:
Μπαμπαστρούμφ: Κώστας Δαρλάσης
Σκουντούφλης: Αλκίνοος Αλμπάνης
Πάτρικ: Χρήστος Θάνος
Στρουμφίτα: Σίσσυ Χρηστίδου
Γενναίος: Χάρης Γρηγορόπουλος
Σπιρτούλης: Φοίβος Ριμένας
Γκρινιάρης: Πέτρος Δαμουλής
Αφηγητής: Φώτης Πετρίδης
Δρακουμέλ: Ηλίας Ζερβός
Γκρέις: Ινώ Στεφανή
Οντίλ: Μαρία Ζερβού
Μελένιος: Αντώνης Πάλης
Βίκτωρ: Ντίνος Σούτης (Στρουμφάκια 2)
Μπλε: Αρσένιος Χαλκιόπουλος (Στρουμφάκια 2)
Βέξι: Ντορέττα Παπαδημητρίου (Στρουμφάκια 2)
Χάκους: Τηλέμαχος Κρεβάικας (Στρουμφάκια 2)
Λουλούκος: Δημήτρης Παπαδάτος
Μπιζέλης: Βασίλης Μήλιος
Λιχούδης: Άγγελος Λιάγκος
Ξεφτέρης: Δημήτρης Παπαδάτος
Προκόπης: Δημήτρης Παπαδάτος
Χαχανούλης: Δημήτρης Μαριζάς
Πηγή: https://www.greektoons.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου